Βρωμόστομος Βάρδος

loutsa project

Για το κείμενο του Λουκά Τσουκνίδα «The Foulmouthed Bard».

 

Κρυφτό

πολύφυτο Είναι ένα μέρος που ο χρόνος χάσκει σαν τραύμα στο τοπίο. Σπίτια βαστούν τα απομεινάρια τους δίπλα στη λίμνη με τα ροδάκινα και τα κεράσια. Ένα στόμα με σάπια δόντια και το αμίαντο φριχτό χαμόγελο. Στον οικισμό αυτό έμεναν εργάτες που δούλευαν στο φράγμα. Όταν τέλειωσαν τις εργασίες γύρισαν στον τόπο τους και άφησαν πίσω σειρές από προκάτ κουφάρια που διαφέρουν στον αριθμό πλάι στην είσοδο τους. Οι αριθμοί μετρούν πιο γρήγορα με την ανθρώπινη απουσία. Μόνο τα σκαλοπάτια που κατέβαιναν έχουν διατηρηθεί, όλα τα υπόλοιπα υπέκυψαν σε μια τυφλή μανία. Μια δεκαετία που την έλεγαν Ανάπτυξη. Οι εργάτες έχτισαν την λίμνη και εκείνη κατάπιε τα σπίτια και τώρα ήρεμη. Σαν ακλόνητο πανόραμα που έρχεται από το μέλλον, με την καταστροφή και την απουσία ζεστών σωμάτων που επιβραδύνουν τη φθορά στα σπίτια. Αν έμενε κάτι όρθιο εκεί θα ήταν σώμα και τίποτα άλλο.

 

Συναντώ τους φίλους μου για κρυφτό στα χαλάσματα. Κρύβομαστε πίσω από δέντρα και ορφανούς τοίχους που αγκαλιάζονται με τη βλάστηση. Παίρνουμε τη μορφή σπασμένης λεκάνης, άδειου παράθυρου, πεσμένης πόρτας. Προσπαθούμε να φωτογραφίσουμε τον άλλο. Στήνουμε κάμερες και τις αφήνουμε σαν παραγάδια, με την ελπίδα πως θα πιαστεί στ’αγκίστρι η εικόνα όποιου ανύποπτα περάσει από μπροστά τους. Το παιχνίδι όμως είναι καλύτερο με την κάμερα στο χέρι. Μετράμε μέχρι το δέκα και τρέχουμε μέσα στα φονικά ερείπια, αλλάζουμε κρυψώνες και στήνουμε αυτί για το κριτσάνισμα που κάνουν τα σπασμένα κάτω από τα παπούτσια μας. Τότε βάζουμε το μάτι στο σκόπευτρο και την κατάλληλη στιγμή πατάμε το κουμπί. Κερδίζουμε αν αποτυπώσουμε κάτι από το αληθινό. Ώσπου να βρεθούν όλοι οι κρυμμένοι. Και τις σπάνιες φορές που ταυτόχρονα πιανόμαστε απέναντι από τους φακούς μας τότε ανοίγουν σε ευθεία οι λαβύρινθοι μπροστά μας και χάνεται ο ένας μέσα στο άπειρο του άλλου, στο είδωλο που ανταλλάσσουμε ξανά και ξανά και ξανά.
 


Στο ύψωμα του δρόμου πάνω από τη συνοικία ο βράχος διαβρώνεται και χτίζεται φωλιές. Από τις τρύπες βγαίνουν πουλιά και πετούν προς τα χωράφια . Σαν ακατάδεκτη ειρωνεία απομακρύνονται.
 

Αρέσει σε %d bloggers: